”Ensimmäiset soteuudistuksen lait tulevat voimaan tänään, ensimmäinen heinäkuuta. Tarve palveluille kasvaa, ja tekijät vähenee.”

Toimitusjohtaja Nora Stenvall ja liiketoimintajohta Heidi Alariesto pohtivat sotealan tulevaisuutta, paradokseja yhteisessä kolumnissaan ”Sotealan absurdi yhtälö”. Tässä oivaa kesäluettavaa, ja toivon mukaan muutama ajatus.
#hyvinvointialueet #soteuudistus #nonnagroup #kunnat

 

Sosiaali- ja maakuntauudistus tulee ja ensimmäiset soteuudistuksen lait tulevat voimaan tänään, ensimmäinen heinäkuuta. Tarve palveluille kasvaa, ja tekijät vähenee.

Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa osa nykyisistä palveluntuottajista ei pysty täyttämään kaikkia vuodepaikkojaan, koska henkilöstömitoitus 0,5 tuottaa jo sellaisenaan haasteita. Isona ongelmana on myös hoiva-alan työntekijöiden rekrytointi. Tulevaisuuden osalta osa toimijoista joutuu miettimään asiakaspaikkojen vähentämistä, kun uusi henkilöstömitoitus 0,7 tulee porrastetusti. Onko tämä toivottu malli tulevaisuutta ajatellen, kun tarve palveluille vain kasvaa ja tekijät puuttuu?

Elämme paradoksaalisia aikoja. Ikäihmisten asumispalveluiden tarve kasvaa, mutta yksityisten toimijoiden hinku rakentaa ja tehdä uusia asumisyksiköitä vähenee samaan aikaan. Epävarmuus, mitä soteuudistus tuo tullessaan, jarruttaa tekemistä ja kehittämistä. Kunnat odottelevat, mitä tulevaisuus uudella hyvinvointialueella tuo tullessaan. Uhkakuvana on, että ennen kuin hyvinvointialueet todella toimivat ja hallinnolliset roolit on jaettu, on menetetty muutama arvokas vuosi.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto opintoihin oli vuonna 2020 aloituspaikkoja 5153 ja opiskelupaikan vastaanotti 3705. Luvut ovat hyvin samankaltaiset tänä vuonna, tosin nyt opiskelupaikan otti vastaan 3747 henkilöä (+42). Sosiaali- ja terveysala on nykyisellään siis opiskeluala, jonne jää opiskelupaikkoja avoimeksi vuosittain. Siinä on iso korjaamisen sekä reagoinnin paikka.

Näihin epäkohtiin tarvitaan kansallisen tason yhteinen tahtotila, ja ohjelma, jolla näitä ongelmia lähdetään ratkaisemaan. Puhetta aiheen tiimoilta ja yhteistä huolta riittää, mutta toiminta puuttuu, päätökset. Siihen liittyy oleellisena osana myös työperäisen maahanmuuton haasteet. Me olemme NONNA Groupin puolesta valmiita auttamaan tässä työssä, jota ei kukaan yksin ratkaise.

Kirjoittajat

Nora Stenvall ja Heidi Alariesto, NONNA Group